Muziek invoegen zonder problemen in Studio.

Veel mensen willen muziek invoegen vanaf een CD direct in Studio 8,9 of 10 en komen tot de ontdekking dat het soms erg slecht wil en veel foutmeldingen geeft.

De beste oplossing is om muziek eerst op de harde schijf te zetten en vanaf de harde schijf invoegen echter dan moet de muziek eerst geript worden naar MP3 of WAV formaat.

Deze les gaat dus over hoe je dit doet voor alle Studio’s.

We beginnen met een cd uitzoeken en plaatsen die in de dvd speler en Windows start met het volgende scherm waar we rippen met Media player aanklikken.

Media player geeft nu alle titels weer en zet voor elk nummer wat geript word een vinkje wil je een bepaald nummer niet dan klik je het vinkje weg.

Nu moeten we als we dit voor de eerste keer doen nog aangeven in welk formaat de muziek geript moet worden we hebben voor Studio de keuze uit MP3 of WAV.

Over MP3 of WAV gebruiken zijn verschillende meningen maar ik heb nooit problemen met MP3 ondervonden alleen heeft Studio meer omzetwerk te doen dan met een WAV bestand.

We gaan naar de knop Rippen/Meer opties.

En klikken bij tabblad Muziek rippen onze keuze aan ook kunnen we de locatie aangeven in welke map we de muziek willen hebben en de kwaliteit.

Denk er wel aan dat je deze map nooit weer moet wijzigen want dan kan Studio hem niet weer terug vinden en moet je alle muziek handmatig weer selecteren om in te voegen, en dat is een lastig werkje.

Nu staat alles ingesteld en kunnen we beginnen met rippen en klikken op de knop Ok en het rippen begint.

Of als alles al was ingesteld kun je ook op de knop rippen klikken in de bovenbalk en daar direct je keuze maken.

Media player begint nu de muziek om te zetten naar mp3 of wav en maakt daarbij zelf ook nog een map voor deze cd, de gehele bewerking duur even een poosje afhankelijk van de cd maar 20 tot 30 min ben je wel even kwijt.

Na het rippen kun je Media player sluiten en je map opzoeken waar hij ze naar toe geript heeft om te controleren of alle nummers er op staan en kun je ze op de pc afspelen zonder dat je de cd rom nodig hebt.

De volgende stap is de muziek invoegen in Studio dus starten we Studio op en laden onze film in die we al hadden gemaakt maar zonder muziek ik raad ook aan om eerst de gehele film compleet af te werken en als laatste de muziek invoegen.

We klikken op de knop muziek weergeven.

En zoeken met de mapjes rechtsboven naar onze map met mp3 of wav muziek.

En selecteren onze muziek.

Nu klik je op een nummer en je hoort het betreffende nummer wil je dit nummer dan sleep je hem naar het muziekspoor.

Studio zet de titel aan het begin van de muziek en de blauwe lijn geeft het volume sterkte aan.

Nu is bij mij de muziek te lang dus ga ik er iets af knippen als volgt.

Zet de scrubber op de laatste positie en klik op de knop splitsen en nu is het overbodige stukje muziek actief en kunnen we die gewoon met de delete knop of het emmertje deleten maar nu stopt de muziek abrupt en dat willen we ook niet.

We maken de muziek die overbleef weer actief en gaan met de muis op het aangegeven punt staan en het word dan een pijltje met een luidspreker en bewegen hem en je ziet een blauw knopje, dat is het beginpunt van de fade out.

Nu gaan we naar het eind van de muziek en doen als bovenstaand, maar trekken de lijn nu naar beneden, en onze fade out is klaar.

Wil je de muziek op een eerdere plaats laten beginnen met de fade out dan kun je het blauwe knopje beetpakken en naar voren slepen.

En andere methode om het volume te wijzigen is tabblad gereedschapkist/volume wijzigen en het onderstaande scherm komt waar je ook alle geluidsinstellingen kunt aanpassen.