Hoeveel film kan ik op een DVD branden.

 Regelmatig komt de vraag hoeveel film er op een dvd gebrand kan worden met Studio.

Ik probeer dit met een voorbeeld uit te leggen en tevens de verschillende mogelijkheden om te branden, waar ik een 4,7 GB schijf gebruik.

Als we een film op de tijdlijn zetten en je wilt 100% kwaliteit dan kun je een uur film op de tijdlijn plaatsen, ga je iets verder dan veranderd de kwaliteit onmiddellijk naar een lager getal.

Ik heb in onderstaand voorbeeld 1 uur film op de tijdlijn, zie gele balk.

Nu gaan we naar de knop film maken, en je ziet dat studio even gaat rekenen met deze gegevens voor de dvd schijf.

Rechts boven bij het muispijltje, kun je de schijf en map aanwijzen waar Studio de tijdelijke bestanden neer moet zetten.

Rechts onder zie je nu de kwaliteit van de film staan, en die is nu 100% omdat ik dus 1 uur film op de tijdlijn heb staan.

Verder gebruik ik altijd automatische kwaliteit, zie links in het scherm.

Nu ga ik de tijd lijn vol zetten tot 1 uur 30 min, en kijk dan weer naar de kwaliteit.

Je ziet de kwaliteit terug gaan naar 72%, dus de film wordt minder scherp.

In het volgende screen ga ik naar 2 uur film, en de kwaliteit zakt naar 53 %.

Nu is het zo dat het soms niet veel verschil voor onze ogen maakt dat de kwaliteit iets lager is, en dat wordt ook mede bepaald hoe goed je opnames zijn en ook waar je het op afspeelt, als je een tv bezit met een 100 hertz beeldfrequentie dan valt het scherpte verlies nogal mee, maar bij een oudere 50 hertz tv is valt  het verschil sneller op.

Hoeveel film je dus op de tijdlijn wil zetten en welke kwaliteit nog goed is bepaal je dus zelf.

 

De film branden.

 

Om de film op een DVD te branden gaan we eerst naar de knop Film maken,

En dan op de knop Instellingen klikken.

En het volgende scherm komt.

Hier kunnen we links bepalen hoe we willen branden.

Direct op schijf branden heeft het nadeel als het niet goed is kun je weer opnieuw beginnen, maar gebruik altijd eerst een DVD-rw het bespaart je veel foute DVD’s.

Bij de tweede mogelijkheid word de film eerst in een map geplaatst en daarna op de schijf gebrand, je kunt deze map zelf aangeven, want zodra je op de groene knop beeld maken klikt komt er een scherm waar je de plaats kunt bepalen, zie onderstaand screen, ik heb in het voorbeeld de map experimenten aangeklikt, en Studio maakt dan zelf een map VIDEO_TS.

De derde mogelijkheid is om alleen een schijf image te maken, en ook hier kun je zelf weer de plaats van de image bepalen.

De laatste mogelijkheid is handig als je in elk geval ook/of een image gemaakt hebt, want als je DVD goed is kun je er net zo veel maken als je zelf wil door steeds weer branden van schijf image aan te klikken, en dan de groene knop beeld maken, Studio zal vragen waar je image staat en die kun je nu dus aangeven, en dat is dus de map VIDEO_TS, want dat hebben we toch goed onthouden?

Klik op OK en dan op beeld maken en Studio begint direct met het branden van de schijf.

Het spreekt natuurlijk vanzelf, als je een zg dubbel layer DVD gebruikt je dus ook 2 x zoveel film op de tijdlijn kunt zetten.

Helaas heeft Studio 9 niet de mogelijkheid om een DVD en image tegelijk te maken, maar je kunt daar een DVD_rw branden maar dan aangeven bij aantal dat je er twee of meer wil.

Nu brand je de RW en ga dan op tv kijken of het goed is, (maar sluit Studio niet af,) zo ja dan kun je de volgende op een gewone DVD branden, en vermijd je dat Studio weer opnieuw moet renderen.

Natuurlijk kun je hier ook een image maken en die steeds opnieuw branden.